Розказано як сформувати біологічно повноцінний відводок без зміни стаціонару

Добре відомо, що при формування відводків у звичайний спосіб на пасіці значна частина бджіл злітає з нього протягом декількох днів і у відводку залишається тільки молодші бджоли, які ще не разу не вилітали на обліт. Тому такий відводок не можна вважати біологічно повноцінним, бо в ньому на деякий час будуть відсутні всі потрібні для нормального розвитку сім’ї вікові групи бджіл. В зв’язку з цим рекомендується навіть на перший час (до 5-ти діб) забезпечувати відводок водою та відкривати льоток не більше, чим на одну бджолу, а ще краще — закривати його зовсім, організувавши необхідну вентиляцію.

Біологічно повноцінний відводок можна сформувати при умові, що він зразу ж буде перевезений на нове місце (не ближче 5-ти кілометрів від стаціонару). Але ж така можливість не завжди є.
Серед існуючих способів розмноження бджолосімей найсприятливіші умови для їхнього нормального росту й розвитку забезпечуються при поділі їх «на півльоту». Але ж досить часто на пасіках, які знаходяться на обмежених територіях (садові ділянки тощо), таку операцію виконати не можна.
Через наведені вище причини формування біологічно повноцінного відводка без зміни стаціонару з дотриманням звичайних рекомендацій неможливо. Тому наведена нижче технологія формування біологічно повноцінних відводків з різновікових бджіл без зміни стаціонару, яку розробили співробітники «Інституту бджільництва ім. П.І. ПРОКОПОВИЧА» І.О. ЛЕВЧЕНКО, Ю.В. ЛУЦЕНКО, В.М. ІВЧЕНКО, викликає інтерес у пасічників. Суть цієї технології така:

1. З початком виховання в сім’ях трутнів підбирають найпродуктивніші сім’ї для організації сімей-виховательок. Для цього відбирають матку і скорочують гніздо. Стежать, щоб сім’ї мали достатні запаси перги та меду. При слабому надходженні нектару сім’ї-вихователі підгодовують невеликими порціями цукрового сиропу.

2. Личинок на виховання беруть з тих же сімей, що є виховательками.

3. На протязі декількох днів знищують свищеві маточники.

4. Після запечатування маточників сім’ю-виховательку підсилюють рамками з розплодом на виході з резервних сімей-донорів тієї ж породи бджіл.

5. За два дні до виходу маток зрілі маточники ізолюють у кліточки Титова (Гайдара).

6. Після виходу маток приступають до формування відводків. Цю операцію здійснюють наприкінці дня, коли бджоли припинять польоти. У кожний відводок із сім’ї-виховательки переносять 1-2 рамки запечатаного розплоду з сидячими на них бджолами. Туди ж випускають матку з кліточки.

7. Сформовані відводки слід розміщувати на вільних місцях пасіки, але не ближче п’яти метрів, де перебувала сім’я-вихователька.

8. Після організації відводків вулик, у якому перебувала сім’я-вихователька, забирають з території точка або встановлюють на новому місці. Це запобігає поверненню бджіл у материнську сім’ю. У вулику залишають молоду матку.

У спеціально проведених дослідах кількість маркованих бджіл різних вікових груп, що залишилися через п’ять днів після формування таких відводків, становила 73-84%, тоді як у відводках, які сформовані звичайним способом, лише 3-11%. Завдяки збереженню льотних бджіл у запропонованих відводках, їх льотна і збиральна активність у 2,5-5 рази вища порівняно зі звичайними відводками.
Бджоли таких відводків з першого дня охороняють льоток, доставляють в гніздо корм і воду. Після осіменіння маток такі відводки ростуть, будують стільники, беруть участь у медозборі й у зиму йдуть повноцінними сім’ями.

Валерій КОРЖ

Счетчик посетителей

1368655
635
1191
1826
8165
21383
40198
1368655

Forecast Today
1512

Ваш IP:3.80.224.52